Vår Korrespondens med Norrtälje Kommun Angående Bassänghyra (Konflikt)

Vår Korrespondens med Norrtälje Kommun Angående Bassänghyra (Konflikt)

Fotomontage: Norrtälje kommun förbjuder konkurrerande simskolor.

Vår Konflikt med Norrtälje Kommun

Simskolan Små Grodorna arrangerade sommarsimskola utomhus i kommunen under juni-augusti i år och så gott som samtliga elever (och deras föräldrar) vill fortsätta under hösten. Då hette vi ”Sommarens Simskola”.

Simlärarna som varit aktiva ett längre tag innan de blev egenföretagare och var i kontakt med Norrtälje kommun och Norrtälje Badhus redan under 2015 har uttryckt intresse av att hyra bassäng med jämna mellanrum.

Efter sommarens positiva respons från barnfamiljerna blev det än mer aktuellt – vi ville smida medans järnet var varmt och medans ni föräldrar efterfrågade våra tjänster. Återigen tog vi kontakt med kommun och badhus men som flera gånger förut gick tiden utan att man fått något svar eller undvikande svar:

SV: Simskola - Message (HTML)
ons 2016-08-03
(avdelningschefen)
@norrtalje.se>
SV: Simskola
To: Simskolan Små Grodorna

...

Jag kan inte alla bassängtider på Norrtälje badhus, men generellt när jag pratat med (Norrtälje Badhus) så är det väldigt få tider vi har att hyra ut. Är det till din egna simskola du vill hyra? För kännedom så kostar undervisningsbassängen 1500 kr per timme att hyra och att hyra en bana kostar 500 kr per timme.

Vi la också märke till att kommunen bokat in sina egna simskolor under varje vardagskväll utom en, plus lördags- och söndagsmorgnar (totalt ca. 13 timmar i veckan, ej inräknat andra aktiviteter som vattengympa).

Frågan bollades fram och tillbaka och slutligen till kommunens lokalbokning vars tjänsteman var på semester. Några veckor senare när tjänstemannen var tillbaks, kom beskedet från henne att det var just den person som skickat oss till lokalbokningen som egentligen sköter alla boknongar. Vår planering blev därför försenad motsvarande antal veckor.

Simlärarna bestämde sig då för att göra en väldigt konkret och specifik skriftlig förfrågan:

Bassängbokning
tor 2016-08-18
Simskolan Små Grodorna
Bassängbokning
To: (namn)
Cc: (Avdelningschefen)

Hej igen (namn)!

Jag fick äntligen tag på (förnamn) (efternamn) på lokalbokningen men hon sa att hon inte gör bokningar hos er så hon bollade tillbaka frågan till dig.

Innan jag pratade med (förnamn) så letade jag lediga tider (kollade era simskolor, simklubben och dykarklubben) och tror att nedanstående är lediga men jag kan ju ha missat något.

Skulle gärna boka dessa tider om det går:

Undervisningsbassängen:

- Fredagar, kl. 16:30-18:30
- Söndagar, kl. 13.00-14:00

Kantbana (bana 1, den närmast fönstret) i stora bassängen:

- Söndagar, kl. 14:00-15:00

Jag är intresserad av:
För fredagarna: vecka 38 (start fre 23:e sept) till och med vecka 47, alltså 10 veckor totalt.
För söndagarna: vecka 39 (start sön 2:a okt) – vecka 48.

Synd att du är borta i helgen, då får du inte träffa ”mina” barn. 😉

Kolpapperskopia (cc) till (Avdelningschefen).

Mvh,

(Simläraren)
Simskolan Små Grodorna

Fyra dagar senare fick vi svar från avdelningschefen:

SV: Bassängbokning - Message (HTML)
mån 2016-08-22
(avdelningschefen)
@norrtalje.se>
SV: Bassängbokning
To: Simskolan Små Grodorna
Hej! Ja, det har varit många personer inblandade i detta nu, varken (namn) på lokalbokningen eller Kultur- och fritidsnämnden har något med bokningar på Norrtälje badhus att göra. De tider du önskar boka vill vi ha öppet för allmänheten att kunna nyttja våra bassänger och är det så att vi ska ta fler bassängtider från allmänheten så har vi andra intressenter som väntat länge och har högre prioritet på att få hålla aktiviteter på Norrtälje badhus.

När vi gav privatlektioner i Hallstaviks Utomhusbad fick vi följande email från avdelningschefen (vid olika tillfällen):

Simskola. - Message (HTML)
tis 2016-08-02
(avdelningschefen)
@norrtalje.se>
Simskola.
To: Simskolan Små Grodorna

Hej (Simläraren)! Fick information om att du betalat inträde på Hallstavik utomhusbad och senare haft simundervisning med någon eller några. Stämmer det?

...

Vi svarade att vi haft privatlektion med ett barn, och att vi antog att det inte var något problem.

SV: Simskola. - Message (HTML)
ons 2016-08-03
(avdelningschefen)
@norrtalje.se>
SV: Simskola.
To: Simskolan Små Grodorna

Nej, att du kommer och håller privatsimskolor på våra anläggningar känns inte okej, speciellt inte utan att ha kollat med mig eller (chefen för Hallstaviksbaden) angående i detta fall Hallstaviks utebad.

...

Nu började vi undra om det fanns en policy eller om avdelningschefen bara gick på känsla. Vi fick fler emails från honom:

Kontakt. - Message (HTML)
tor 2016-08-11
(avdelningschefen)
@norrtalje.se>
Kontakt.
To: Simskolan Små Grodorna

...

Jag har också hört rykten om affischer som säger att du erbjuder privatsimskolor på Norrtälje badhus? Det är inget varken jag eller (Norrtälje Badhus) känner till, stämmer det?

Det verkade som att han ville förbjuda oss, men inte vågade säga det rakt ut. Vi ville ha klara besked och skrev tillbaks:

Privatlektioner
ons 2016-08-24
Simskolan Små Grodorna
Privatlektioner
To: (Avdelningschefen)

Hej (Avdelningschefen),

Är jag förbjuden från att ge privatlektioner till 1-2 elever i taget i kommunens simhallar?

Jag frågar eftersom du skällt på mig för att jag lärt barn simma via privatlektioner i dina tidigare emails.

Vid privatlektioner tar jag ju inte upp mer plats än vilken förälder som helst som lär sitt barn att simma, och jag betalar ju givetvis inträde som alla andra.

Om du vill förbjuda mig från att lära barnen simma via privatlektioner så meddela mig per email. I annat fall ger jag privatlektioner till de som vill ha.

Mvh,

Simskolan Små Grodorna

Dagen efter fick vi följande svar:

SV: Privatlektioner - Message (HTML)
tor 2016-08-25
(avdelningschefen)
@norrtalje.se>
SV: Privatlektioner
To: Simskolan Små Grodorna

Nej, du får inte ha privatlektioner i kommunens simhallar. Det är en väldig skillnad på att som förälder komma och bada med sitt barn och öva på att simma, jämfört med att ta betalt av föräldrar för att lära deras barn att simma och göra det på våra anläggningar.

Vid det här laget hade vi alltså inga som helst möjligheter att bedriva vår simskola, om nu Norrtälje kommun har rätt att förbjuda oss från privatlektioner.Vad gäller?

Vad gäller? Är det är någon av er läsare som vet vad som gäller rent juridiskt angående vad kommuner får förbjuda? Kommentera gärna nedan! Å ena sidan är det ju ett fritt samhälle och en plats öppen för allmänheten, å andra sidan äger ju kommunen simhallen och kan kanske som ägare bestämma vad man får göra där...Oanträffbar?

Efter att avdelningschefen nekat oss att hyra i Norrtäljebadet försökte vi kontakta honom per telefon för att försöka hitta en lösning på problemet, men varje gång vi ringde gick det antingen till telefonsvararen eller så bröts samtalet så som det gör när man trycker bort det. Lustigt nog så bröts samtalet varje gång vi ringde från det numret som avdelningschefen visste var vårt, och alla andra gånger gick det till voicemail. Det vore lätt att dra slutsatsen att han gjorde sig oanträffbar. Han medgav senare att han tryckte bort våra samtal "Jag har inga problem att prata med dig, eller jo, jag kanske har lagt på nån gång." Han förnekar senare skriftligen att han gjort sig oanträffbar och tilläger "jag delar inte din uppfattning av hur du valt att beskriva det".Vi Eskalerade Frågan till Politikerna

Vi skrev då till en politiker i Kultur- och Fritidsnämnden och fick ett snabbt svar. Politikern vägde för- och nackdelar med att låta oss hyra. Han såg vikten av simskolor men var bekymrad över allmänhetens tillgång till undervisningspoolen. Som tidigare nämnts har kommunen bokat in fyra av fem vardagskvällar till sin egen simskola, så vi kunde bara be om en enda kväll. (Vad kan vi annars göra när kommunen blockerat alla andra tider med sin egen simskola.) Vi blev rekommenderade att skriva en formell framställan eller ansökan till kommunens Förvaltningsdirektör vilket vi gjorde:

Formell Framställan: Ansökan om att få Hyra Bassäng för Simskola
sön 2016-08-28
(Förvaltningsdirektören)
@norrtalje.se>
Formell Framställan: Ansökan om att få Hyra Bassäng för Simskola
To: (Förvaltningsdirektören)
Cc: (Politikern i Kultur- och fritidsnämnden)

Till Kultur- och Fritidsnämnden
Att: Förvaltningsdirektör (Förvaltningsdirektören)

Bästa (Förvaltningsdirektören),

Jag är simlärare och skriver för att ansöka om att få hyra bassäng i Norrtälje badhus för att bedriva simskolor för barn. Jag har pratat med badhuset och de har varit väldigt hjälpsamma men kommunens tjänstemän har sagt nej både till att hyra bassäng och att ge privatlektioner vilket jag tror är oförenligt med konkurrenslagen. CC till (Politikern i Kultur- och fritidsnämnden).

Vem jag är
I somras startade jag egen simskola och höll kurser vid Svanberga badplats vilket har varit väldigt uppskattat av både barn och föräldrar som gett simskolan strålande recensioner på t.ex. Facebook. Jag är utbildad och certifierad simlärare och poollivräddare och har undervisat både i kommunen som andra platser, inkl. utomlands. Jag brinner för att lära barn att simma, eftersom det inte bara kan rädda deras liv en dag utan även är ett otroligt roligt sätt för dem att röra på sig.

Vad jag vill
Jag skulle vilja hyra undervisningsbassängen i Norrtälje badhus tre timmar i veckan och kantbana i stora (25 meters) bassängen en timme i veckan för fortsättningskurser under hösten (ca. vecka 38-48). Jag skulle även vilja ge intensivkurser under skollov och fortsätta med detta framöver.

Vad som hänt hittills – Vad är problemet
Jag har bett om tider för att hyra bassängen vid ett flertal tillfällen sedan förra året, utan resultat. I somras var det renovering i badhuset så jag valde att lägga simskolan utomhus. Så gott som alla familjer som deltog vill fortsätta i min simskola under hösten.

Som ni kanske vet är det svårt att få plats i kommunens simskolor.

Norrtälje har bokat in sina egna kurser mellan 16:30 – 18:20 mån-tors samt 9:00-10:50 på helgerna (totalt 18 lektioner i veckan). Tyvärr har de gjort detta utan att ta hänsyn till min simskola och faktumet att jag ville ha tider i bassängen (vilket jag bett om långt innan deras tider rimligtvis planerades).

Nu i somras bad jag då om att få hyra undervisningsbassängen fredagar 16:30-18:30 samt söndagar 13:00-15:00 (14:00-15:00 i stora bassängen för ”sälar” och ”hajar” som fortsättningskurserna kallas) under hösten.

Avdelningschefen för (avd.) ((avdelningschefen)) på kommunen ha sagt nej till detta med hänvisning till att allmänheten bör få tillgång till undervisningsbassängen, se bifogad email-konversation (se emailet längre ner i filen, från måndag 2016-08-22).

Avdelningschefen har också förbjudit mig från att ge privatlektioner i kommunens simhallar, trots att det inte tar upp mer plats än en förälder som lär sitt barn att simma. Vissa barn har ju särskilda behov och behöver helt enkelt mer lärarstöd i bassängen, t.ex. barn som har vattenskräck. Se bifogat email om privatlektioner (2016-08-25).

Norrtälje badhus har fem bassänger varav två är djupa, en ”halvdjup” (uppskattningsvis 1,2 m), en undervisningsbassäng och en småbarnsbassäng (ca 40 cm djup) samt diverse andra faciliteter som rutschkana, relaxavdelning, bastu, mm. Det finns alltså andra möjligheter att bada än just undervisningsbassängen. Att förbjuda undervisning och vägra hyra ut (efter att ha tagit alla de bästa tiderna själv) borde vara ett solklart fel enligt konkurrenslagen, speciellt då jag informerat sedan länge att jag vill bedriva simskola.

Avdelningschefen hänvisar till andra intressenter, men på kommunens webbsida står att barn- och ungdomsverksamhet prioriteras, och i simhall borde simskola ha högst prioritet (för alla andra aktiviteter kan ju barnen redan simma).

Så på så sätt har jag ingen som helst möjlighet att bedriva min simskola även fast kommunens simskola inte klarar att undervisa alla barn i Norrtälje som behöver det.

Konkurrenslagen
Konkurrenslagen säger att kommuner och landsting inte får konkurrera med privata initiativ om de ”tränger undan etablerade företag och hindrar nyföretagande”, vilket är exakt vad som sker nu i Norrtälje.

Nu vill jag passa på att nämna att jag absolut inte vill förbjuda kommunen från att anordna egna simskolor. Absolut inte, jag vill ha konkurrens! Simkunnighet är så pass viktigt att man inte kan fokusera enbart på vinst som andra företag. Målet är ju givetvis att alla barn (och vuxna) ska få lära sig simma vilket är svårt om en part har monopol. (Jag vill ju inte ha ett drunknat barn på mitt samvete för att ha konkurrerat ut kommunen.)

Men jag vill kunna bedriva simskola vid sidan av kommunen.

Två exempel på situationer nämns speciellt där kommuner inte får konkurrera, nämligen via:

 • ”ensam tillgång till en strategisk nyttighet (facilitet), t.ex. viss tung infrastruktur,” – vilket ju undervisningsbassängen är.
 • ”försäljning av överskottskapacitet,”

Badhuset har anställd fast personal med månadslön som de använder både till att sköta badhuset men även som simlärare, vilket gör att de kan prissätta simskolorna utan hänsyn till varken bassänghyra eller lönekostnader. ”Överskottskapacitet” i detta fall är arbetstimmar i personalstyrkan.

Priser
Kommunen erbjuder sina simskolor för 850-900kr per 10 lektioner och hyr ut undervisningsbassängen för 1500 kr per timme (på en timme kan jag ha två st. 30 min-lektioner med högst 10 elever i varje). Detta gör att jag måste ta 750 kr per barn bara för att täcka hyran av bassäng, även om jag säljer slut kurserna. Givetvis har jag andra kostnader också. Prismässigt blir det extremt svårt att konkurrera med kommunen.

Badhuset har nyligen höjt priset på undervisningsbassängen från 1200kr till 1500kr (även fast de som sagt vägrar att hyra ut den). Detta pris kanske kan sänkas för simskolor?

Man ska som ordspråket säger smida medan järnet är varmt men jag kan inte boka in alla de kunder som ringer och emailar mig p.g.a. att bassänghyrning nu dragit ut på tiden flera veckor, vilket gör att jag i värsta fall förlorar mina kunder till kommunen eller andra simskolor.

Tillgång för allmänheten
Jag förstår att även allmänheten vill ha tillgång till undervisningsbassängen, speciellt familjer med barn som inte kan simma ännu.

För kantbana i motionsbassängen är det ett mindre problem eftersom vi då talar om simkunnig allmänhet som har andra banor (7 st) och bassänger (4 st) de kan simma i.

För att minimera missnöje hos allmänheten föreslår jag följande:

 • Jag kommer att erbjuda ”drop-in” till mina simskolor – det betyder att man under vilken lektion som helst kan komma och vara med under en lektion. De familjer som hade tänkt vara i undervisningsbassängen kan då ta ställning till om de vill vara med på lektionen (eller t.ex. gå till 1,2 meters poolen).
 • Vi kan sätta upp lappar med information om tider i god tid innan simskolorna börjar, dels på affischer för simskolan (se nedan) och dels på dörren in till undervisningsbassängen (Jag tror det redan sitter en sådan lapp där, som kan uppdateras). På så sätt kan föräldrar planera sina besök i god tid.
 • En del av de som brukar gå på de tider jag vill hyra kommer säkert att vilja delta i simskolan.

Denna termin blir det enligt mitt förslag ganska mycket simskolor men under framtida terminer kan jag och badhuset planera våra simskolor så att det inte blir för mycket under samma tider på dagarna (d.v.s. att det inte är simskola alla vardagar mellan 16:30-18:20 utan att någon vardag blir ledig). Jag är öppen för andra förslag.

Min ansökan
Med tanke på ovanstående ber jag er om följande:

 1. Jag skulle vilja få lov att hyra undervisningsbassängen fredagar 16:30-18:30 samt söndagar 13:00-14:00 och kantbanan (bana 1) i motionsbassängen 14:00-15:00 under 10 veckor under hösten, för mina terminskurser. Eventuellt skulle jag också vilja hyra undervisningsbassängen måndagar 18:30-20:00 under 10 veckor. Start skulle jag vilja ha vecka 38 men det beror på när beslutet tas eftersom jag måste hinna marknadsföra kurserna i god tid innan start.
 2. Under skolloven skulle jag vilja få lov att hyra undervisningsbassängen högst två-tre timmar per dag - dagtid - och kantbana högst en eller två timmar, för intensivkurser.
 3. Från vårterminen 2017 och framåt skulle jag vilja kunna (om marknaden tillåter, givetvis) hyra undervisningsbassängen högst sex timmar per vecka och kantbana högst fyra timmar per vecka.
 4. Jag skulle vilja att badhuset och kommunen i fortsättningen konsulterar vilka tider jag vill ha innan de bokar in sina egna simskolor.
 5. En annan simskola som hyr i Rimbos badhus har fått lov att sätta upp affischer i det badhuset (tror de har två-tre stycken uppsatta i entrén mm). Jag skulle vilja få lov att sätta upp tre - fyra st. A4 affischer i Norrtälje badhus med information om mina simskolor (i entrén, i omklädningsrummen, och på dörren till undervisningsbassängen, exempelvis).
 6. Jag skulle även vilja få tillstånd för min simskola att bedriva privatlektioner i kommunens simhallar. Det hindrar inte allmänheten på något sätt.

Jag uppskattar er tid och hoppas på ett positivt svar, gärna i god tid innan höstkurserna ska börja. Om ni kan ta upp detta på ert möte på måndag 29:e augusti vore jag tacksam.

Att det finns fler än en simskola vid Norrtälje badhus borde vara i allas intresse. Ring eller e-posta mig gärna om ni har några frågor.

Med tacksamhet och vänliga hälsningar,

(Simläraren)
Simskolan Små Grodorna
(telefon)

Vi fick detta svar:

SV: Formell Framställan: Ansökan om att få Hyra Bassäng för Simskola
mån 2016-08-29
(Förvaltningsdirektören)
@norrtalje.se>
SV: Formell Framställan: Ansökan om att få Hyra Bassäng för Simskola
To: Simskolan Små Grodorna

Hej (Simläraren) och tack för ditt mail.

Uppdraget från politikerna i kultur- och fritidsnämnden är att driva både Norrtälje badhus och dess verksamhet i kommunal regi. Viktigt att känna till är att vi arbetar utifrån ett politiskt uppdrag och våra beslut är kopplat till den politiska majoritetens inriktning.

Vi har i dagsläget ca 15 simskolor i veckan kvällstid på Norrtälje badhus och vi bedriver skolsim på dagarna åt alla skolklasser som besöker oss. Vi driver även simskolor kvällstid och skolsim i Rimbo och Hallstavik. Om ett politiskt beslut skulle tas att driften av simskolor, båda kvällstid och för skolor, ska drivas på ett annat sätt än i kommunal regi så konkurrensutsätter man den egna verksamheten och en offentlig upphandling kommer att göras där alla intressenter får lägga anbud. Det betyder alltså att du inte på något sätt har förtur att driva simskolor på Norrtälje badhus.

Då Norrtälje badhus är väldigt populärt så får vi ofta förfrågningar från olika intressegrupper som vill få tillgång till undervisningsbassäng och motionsbassäng samtidigt som allmänheten önskar tillgång till badhuset. Det betyder att vi får prioritera hur dessa bassänger och tider ska nyttjas på bästa sätt. Du önskar till exempel hyra undervisningsbassängen på fredagar 16.30-18.30, vilket är den enda kvällen i veckan vi inte driver våra egna simskolor. Den tiden har vi valt att hålla öppen för allmänheten och hänvisar ofta till den tiden när vi har våra simskolor för att de ska kunna komma och öva på att simma med sina barn på egen hand. Sammanfattningsvis så har vi inte för avsikt att hyra ut bassängtid till dig för att kunna bedriva privata simskolor, dels för att vi redan bedriver simskolor och skolsim i kommunal regi på alla våra badhus och dels för att vi avser hålla de tider du har önskemål om öppna för allmänheten.

Mvh

(namn)
förvaltningsdirektör
Kultur- och fritidskontoret
Norrtälje kommun

Vi skrev igen eftersom förvaltningsdirektören inte svarade på de flesta av våra frågor. Här är hennes svar (i röd text) som hon skrev infogat i vårt email:

Andra tider + Begäran om svar på ansökningarna 2 - 6
tor 2016-09-01
(förvaltningsdirektören)
@norrtalje.se>
Andra tider + Begäran om svar på ansökningarna 2 - 6
To: Simskolan Små Grodorna

Hej (Simläraren)!
Jag har klippt ut de frågor som du vill få svar på, se nedan.

Bästa (Förvaltningsdirektör), (Politiker 1), (Politiker 2), (Politiker 3),

Tack, (Förvaltningsdirektör), för ett så snabbt svar!

Tråkigt att ni inte ämnar hyra ut till mig. Jag förstår era överväganden om tillgång för allmänheten, men jag håller inte med om beslutet. CC till (Dokument-registratorn).

Att lära barn simma är något jag håller varmt om hjärtat och tycker är superviktigt – det kan ju rädda livet på något barn i kommunen – så jag hoppas ni förlåter att jag är så ihärdig, det är givetvis trevligare för alla att samarbeta än att diskutera vad lagen säger.

Angående att det inte finns tider så är ju det p.g.a. att ett fel begåtts (enligt konkurrenslagen) och kommunen bokat in simkurser utan att ta hänsyn till marknaden först eftersom kommunen visste om att vi ville ha tider och hade startat en simskola. Det går ju tyvärr ut över våra elever och vår simskola. Men ”gjort är gjort” och då försöker jag hitta en bra lösning till det.

Tyvärr så måste ju någon bli lidande. Antingen avbokar man alla simkurser från kommunen, men då blir de inbokade barnen lidande. Det vill jag ju inte, och ingen annan heller. Återstår två alternativ: att ge oss andra tider, och då blir allmänheten lidande. Eller så ger ni inga tider till vår simskola så allmänheten får bada, men då blir ”våra” barn lidande, och det var ju de och vi som blev lidande när felet begicks från början, så jag tycker det är ett tråkigt val.

Med andra ord: det finns bara en vardagskväll kvar p.g.a. ett fel som vår simskola och våra elever får lida av och nu blir vi lidande igen av ”lösningen” på problemet.

Sen tror jag att det fortfarande är oförenligt med konkurrenslagen.

Som ni vet så förbjuder konkurrenslagen kommuner, landsting och stat från att konkurrera med privata initiativ och från att förhindra nyetablering, vilket nu sker. Jag skulle vilja fråga om det går att ordna andra tider än de som jag föreslog först (fre 16.30-18:30 och söndagar 13:00-14:00, samt kantbana 14:00-15:00)?

Nej, mitt svar kvarstår från tidigare. Samverkansstyrets politiker vill att verksamheten i våra simhallar drivs i kommunal regi, om något annat blir aktuellt måste vi upphandla tjänsten då det finns fler på marknaden som vill och kan driva simskolor.

När jag skickade vår formella ansökan gjorde jag några ändringar jämfört med det första emailet, t.ex. la jag till tiden måndagar 18:30-20:00, jag tror ni missade det.

Slutligen så har jag inte fått svar på våra ansökningar nr 2-6:

 1. Under skolloven skulle jag vilja få lov att hyra undervisningsbassängen högst tre timmar per dag - dagtid - och kantbana högst två timmar, för intensivkurser.

  Inte aktuellt, läs mitt svar ovan.

 2. Från vårterminen 2017 och framåt skulle jag vilja kunna (om marknaden tillåter, givetvis) hyra undervisningsbassängen högst sex timmar per vecka och kantbana högst fyra timmar per vecka.

  Inte aktuellt, läs mitt svar ovan.

 3. Jag skulle vilja att badhuset och kommunen i fortsättningen konsulterar vilka tider jag vill ha innan de bokar in sina egna simskolor. I annat fall får vi samma situation igen där kommunen bryter mot konkurrenslagen och stänger ute privata initiativ genom att ta alla tider.

  Inte aktuellt, läs mitt svar ovan.

 4. En annan simskola som hyr i Rimbos badhus har fått lov att sätta upp affischer i det badhuset (tror de har två-tre stycken uppsatta i entrén mm). Jag skulle vilja få lov att sätta upp tre - fyra st. A4 affischer i Norrtälje badhus med information om mina simskolor (i entrén, i omklädningsrummen, och på dörren till undervisningsbassängen, exempelvis).

  Den aktören i Rimbo driver babysimskola, detta eftersom vi inte har egen utbildad personal i babysim. Våra badhus fungerar inte som affischplats för externa näringsidkare, undantaget om de inte har verksamhet kopplad till anläggningen, i ditt fall blir svaret nej.

 5. Jag skulle även vilja få tillstånd för vår simskola att ge privatlektioner i kommunens simhallar. Det hindrar inte allmänheten på något sätt.

  Inte aktuellt, läs mitt svar ovan.

Angående punkt 6 så har ju kommunens avdelningschef uttryckligen förbjudit vår simskola från att ge privatlektioner. Det antar jag att ni i ledningen inte står bakom?

Självklart står vi bakom det, läs mitt svar ovan.

Angående upphandling:
Jag har deltagit i upphandlingar förut så det är inget jag skyggar från.

Men vår simskola har allmänheten som kunder, inte kommunen. Har ni andra förslag kan jag givetvis lyssna på dom.

Jag vill bara hyra bassäng från kommunen inte sälja simkurser till er. Om kommunen upphandlar simkurser från en aktör så blir det ju monopol igen och då bryter man återigen mot konkurrenslagen. Om ni beslutar om upphandling vill jag gärna bli informerad om detta och delta (förutsatt att det sker korrekt). Om det finns andra simskolor som anmält intresse och blivit förbjudna att konkurrera så får vi väl dela upp tiderna, vi begär ingen förtur eller ”special treatment”.

Det är inte aktuellt med någon upphandling då Samverkansstyrets politiker vill att verksamheten i kommunens badhus drivs i egen regi dvs, kommunal drift.

Vi får se hur vi går vidare baserat på ert svar på ansökningarna 2 - 6. Antingen kan jag skapa opinion genom en namninsamling – att förbjuda privatlektioner och vägra hyra ut till konkurrerande simskolor är ju något som inte bara vi simlärare blir upprörda över utan även föräldrar.

Har ni något emot att jag publicerar vår email-växling i så fall och era beslut (efter att ha tagit bort namn, personuppgifter och kontaktuppgifter, givetvis)?

Detta är en offentlig handling.

Annars kan jag också gå till konkurrensverket men det är ingen bra lösning eftersom de har rätt att förbjuda kommunen från att konkurrera och det vill jag inte. Som jag sagt tidigare så vill jag att kommunen kör simkurser parallellt med vår simskola. Men att gå till konkurrensverket är en möjlighet jag har om jag blir olagligen förbjuden att lära barnen att simma.

Vore intressant att höra er synpunkt angående det lagliga i ert beslut, ni kanske tycker/tror det är helt i sin ordning?

Se mitt svar ovan, finns inget lagkrav att kommunen måste konkurrensutsätta den egna kommunala verksamheten.

Jag föreslår att vi träffas för ett möte angående hyra av bassäng så vi kan lösa det på ett bra och konstruktivt sätt. Då kan vi lära känna varandra och jag kan berätta mer om Simskolan Små Grodorna och min bakgrund. Det är ju ändå bättre att samarbeta för jag utgår från att vi har samma mål; att lära alla barn i kommunen att simma i så tidig ålder som möjligt.

Inte aktuellt, se mitt svar ovan.

Som jag sagt flera gånger tidigare så handlar detta om att rädda livet på barn och lära dom kunskaper för att kunna leka och ha kul i vatten – något som verkligen gör barn och vuxna lyckliga enligt min mening!

Därför vill jag kämpa för min rätt att lära barnen simma. Om jag hade sålt dammsugare hade jag inte brytt mig så mycket om jag blivit förbjuden att utöva mitt yrke och bytt bransch, men jag vill inte ha något barns liv på mitt samvete, speciellt som jag lärt känna en massa barn i Norrtälje som jag verkligen tycker om. Jag vet inte om ni tog upp ärendet på mötet med Kultur- och Fritidsnämnden igår? Vore intressant att höra mer om den diskussionen.

Vi diskuterade frågan och Samverkansstyrets politiker vill att driften av verksamheten i kommunens badhus drivs i egen regi, dvs i kommunal drift och någon konkurrensutsättning av verksamheten är inte aktuell.

Mvh

(namn) (efternamn)
förvaltningsdirektör

Med vänliga hälsningar,
(Simläraren)Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*