Varför Vi Inte Tränar Klädsim i Dagens Simskola

Varför Vi Inte Tränar Klädsim i Dagens Simskola

Barn tränar klädflyt och att rädda varandra med 'förlängda armen'

Om man faller i vattnet från en båt ska man inte simma till land utan istället kura ihop sig till en boll och flytande vänta på hjälp, enligt Svenska Livräddnindssällskapet (SLS).

Detta för att spara på krafterna och hålla värmen (det är pga. av kroppsvärmen vi rullar ihop oss till en boll och minimerar vattenflödet runt kroppen).

Därför tränar vi inte klädsim utan "flädflyt" i dagens simskolor.

Man kan förstås anta att vad man bör göra beror på situationen också, om du faller i nära land och/eller är totalt ensam bör man kanske göra ett undantag. Använd sunt förnuft.

SLS har faktiskt tagit bort klädsim som testmoment i deras simmärken. Simförbundet å andra sidan har kvar klädsim i något eller några simmärken.

Förra året (2015) skedde en otäck olycka i Norrland på ett komfirmationsläger. Tre ungdomar paddlade ut på "kanotorientering", mot en ö några hundra meter bort. Det var i hårt väder, kallt vatten och de hade inte fått säkerhetsintruktioner. De hade flytvästar men de var mörka. Kanoten kantrade och de föll i vattnet.

En av dom försvann under ytan direkt. En simmade mot land. Den tredje stannade vid kanoten.

Pojken som stannade vid kanoten klarade sig bäst - han var vid liv när han hittades. Hjärtat på de andra två stod still i flera timmar och de andades inte. Det tog två timmar att hitta en av pojkarna flytande i vattnet. För en av dem tog det sex timmar innan hjärtat slog igen. De gick att rädda och alla tre lever i dag, men med vissa men.

Tips:

  • Använd alltid (en väl synlig) flytväst!
  • Om du faller i från en båt, stanna vid båten, kryp ihop till en boll (krama benen) och invänta hjälp.
  • Om ni åker och badar eller ut i båt (eller kanot) - berätta vart ni ska och när ni tänker komma hem.

Ett stort tack till SLS för att de informerar, forskar, utbildar och hjälper oss simskolor.

Skänk gärna en gåva till SLS - de gör ett fantastiskt jobb!

Uppdatering: Från och med december 2016 har även Svenska Simförbundet tagit bort all klädsim från sina simmärken och undervisning!